Loading...
Lang leve de muziek! Pers2019-03-22T15:47:18+00:00

Bezoek deze unieke expo
5 oktober 2018 – 10 juni 2019

Koop uw tickets!

:: perscontact

Patty Delanghe – Pers & Communicatie – Historische Huizen Gent

Patty.Delanghe@stad.gent
09/266.85.24
0473/40.47.43

:: persbericht

EXPO:: Lang leve de muziek!
60 jaar liedjes uit de Lage Landen.

De Gentse Sint-Pietersabdij brengt vanaf 5 oktober 2018 een tentoonstelling over 60 jaar Nederlandstalige liedjes. Dit eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen uit zowel België als Nederland, is de grootste muziektentoonstelling ooit in Vlaanderen. Deze interactieve tentoonstelling voor jong en oud doorkruist alle muziekgenres en loopt tot 9 juni 2019.

Na het succesvolle Lang leve de tv!, (120.000 bezoekers) slaan de VRT en tentoonstellingsmakers Historische Huizen Gent en Tijdsbeeld & Pièce Montée opnieuw de handen in elkaar voor een nieuwe tentoonstelling: Lang leve de muziek!

De expo brengt het verhaal over hoe de Nederlandstalige populaire muziek de harten én de hitlijsten veroverd heeft. Meer dan honderd muzikale helden uit de voorbije decennia ontleenden iconische stukken uit hun persoonlijke verzameling. Een chronologisch/thematisch parcours leidt de bezoeker langsheen de mooiste liedjes, memorabele televisiefragmenten en de wonderlijke verhalen van Belpopkenner Jan Delvaux, zoals alleen hij die kan brengen.

“Van Bobbejaan tot Bazart, Van ‘Margrietje’ tot ‘Mia’, Van Rocco Granata tot Marco Borsato, Van ‘Meisjes’ tot ‘2 Meisjes’, Van Boudewijn De Groot tot Lil’ Kleine, Van ‘Tele Romeo’ tot De Romeo’s, Van Arbeid Adelt! tot ZZ & De Maskers,… Bijna iedereen heeft een Nederlandstalig nummer tussen zijn favorieten aller tijden zitten. Het zijn de liedjes die we luidkeels meezingen. Die we elk jaar in de Belpop 100 (Radio 1), de Lage Landenlijst (Radio 1), of de 1000 Klassiekers (Radio 2) stemmen. Die we kiezen voor de Grote Momenten van het leven: een liefdesverklaring, een openingsdans, een geboorte, een afscheid…”

Curator Jan Delvaux

Research

Er werden kosten noch moeite gespaard om van deze expo een ‘once in a lifetime’-evenement  te maken. De onderzoekers en de ontwerpers van Tijdsbeeld & Pièce Montée en Historische Huizen Gent ontwikkelden samen met curator Jan Delvaux het tentoonstellingsconcept. In zijn typische stijl schreef Delvaux de teksten en de verhalen en bedacht de interactieve opstellingen. Zijn Belpop Bonanzacompaan Jimmy Dewit, (DJ Bobby Ewing) verzorgde en kleurde op zijn karakteristieke manier de audio-opstellingen.

Onder leiding van Winne Gobyn onderzochten vijf researchers gedurende meer dan een jaar de collecties van artiesten, musea en private verzamelaars. Op die manier slaagden ze erin om van hoofdrolspelers uit alle periodes en over alle muziekgenres heen tal van unieke stukken in bruikleen te krijgen. Maanden opzoekingswerk in het VRT-beeldarchief leverde sublieme montages met prachtige tijdsbeelden op.

“De voorbije maanden werd het VRT-archief doorploegd voor deze tentoonstelling. Tal van muziekpareltjes uit de Lage Landen werden teruggevonden. We zijn blij dat ze opnieuw hun weg zullen vinden naar tal van muziekliefhebbers. We zijn als VRT dan ook trots op het Vlaamse en Nederlandstalige repertoire dat de voorbije decennia is ontstaan. We willen met deze tentoonstelling al diegenen die bijdroegen aan deze muzikale rijkdom danken.”

Paul Lembrechts, CEO VRT

Niet alleen luisteren…

De populairste liedjesthema’s worden in ludieke decors uitgewerkt. Jong en oud genieten in deze speciale opstelling van hun favoriete liedjes over gelukkige en ongelukkige liefdes, rebellie en protest, humor en absurdisme, het levenslied, tieneridolen, liedjes voor kinderen en cultsongs,… Ook de interactieve Jan Delvaux ‘Jukeboxen’ die verspreid over het parcours staan opgesteld, zorgen voor fijne (herkennings)momenten: De Gezongen Landkaart, Cover of Origineel, 10 voor Taal, Stel Zelf je Hip Hop Nummer samen, Turarium, Elk zijn Dialect…

“Gent is een muziekstad, dus de perfecte plaats om deze tentoonstelling te organiseren. Van alle kunsten brengt muziek wellicht nog het meeste mensen samen en dichter bij elkaar. Er gaat geen gelegenheid voorbij of mensen luisteren naar muziek, op de achtergrond of heel prominent aanwezig op het podium. Muziek roept herinneringen op, aan goeie maar ook aan minder goeie momenten in het leven. Zeker is: zonder muziek zou het leven veel saaier zijn. Lang leve de muziek!

Annelies Storms, schepen van cultuur, toerisme en evenementen

Oud en jong

De muziek in de tentoonstelling verenigt meerdere generaties. Jong en oud ontdekken elkaars muziek en ondervinden aan de hand van de platen, verhalen, en niet in het minst de weetjes, dat hun favoriete artiesten soms meer met elkaar gemeen hebben dan verwacht. Fans van kleinkunst, schlagers, stevige rock of coole hip hop, allemaal komen ze aan hun trekken en kunnen ze het parcours vanuit hun eigen interesse en muzikale voorkeur beleven.

Muziekcafé

Bezoekers kunnen volop napraten in een speciaal voor de gelegenheid ontworpen Lang leve de muziek-café! met als decor tientallen gouden platen en andere bezienswaardigheden van muzikale grootheden uit de Lage Landen.

Evenementen

Net zoals voor Lang leve de tv! worden er op zondagen en tijdens de vakantieperiodes een hele reeks randevenementen en meet & greets georganiseerd.

:: beeldmateriaal

Beeldmateriaal van de expo Lang leve de muziek kan je ophalen via deze link.

:: Lang leve de muziek in de pers – printmedia

:: Lang leve de muziek in de pers – online

:: Lang leve de muziek in de pers – TV

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Facebook
Instagram

De tentoonstelling is alle dagen open van 10 tot 18 uur, behalve op maandag.

De laatste tickets worden verkocht om 16.45u.
Opgelet: gemiddeld duurt een bezoek ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Historische Huizen Gent
Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersplein 9
9000 Gent
tel: + 32 9 266 85 00
info@langlevedemuziek.be

ATS groep
Vlaanderen
Stad Gent
ING
Radio 1
Christal Alken
NMBS
Sabam
logo Het Laatste Nieuws
logo lotto
logo Dag Allemaal

een realisatie van